Testowałam
w życiu różne diety cud i modne nowinki z gazet. Korzyścią, jaką
z tego odniosłam (bodaj jedyną) są niektóre świetne przepisy,
które okazały się hitem i na trwałe weszły do domowego menu jako
zdrowe i pyszne propozycje jedzeniowe. Jednym z takich ulubionych
dań, odziedziczonych po przebytej diecie jest jednogarnkowe
warzywno-drobiowe ostre curry. Jest to nieznacznie zmodyfikowane
przez mnie danie pochodzące z diety nowojorskiej Davida Kirscha.
Nowojorski
System Radykalnej Przebudowy Ciała to bardzo restrykcyjna dieta
wysokobiałkowa i niskowęglowodanowa, połączona z intensywnym
wysiłkiem fizycznym, całkowicie wykluczająca wiele produktów w
początkowym okresie odchudzania. Trwa 2 tygodnie i powstała na
użytek telewizyjnego programu „Extreme makeover”, dla którego
Kirsch zmodyfikował swój plan treningów z klientami, zwykle
trwający min. 6 tygodni. Wg autora system wymaga od nas: radykalnej
motywacji, radykalnej zmiany diety, radykalnego planu ćwiczeń i
radykalnego programu utrwalania osiągniętych rezultatów. Słowo
„radykalny” jest kluczem do zrozumienia zasad Kirscha i kluczem
do osiągnięcia sukcesu przez jego klientów. Żadnego pobłażania
ani litości dla lenistwa lub drobnych grzeszków! Karę wymierzasz
sobie samodzielnie, a jest to 25 pompek i 15 przysiadów za każde
odstępstwo od surowych zasad. Jeśli masz słabą kondycję
fizyczną, a Twój dotychczasowy sposób odżywiania jest
nienajlepszy (ocenie służą przygotowane przez Kirscha test
wydolnościowy i test nawyków żywieniowych) nie dasz rady i musisz
najpierw przejść przez program przygotowawczy, ćwicząc regularnie
i modyfikując dietę przez min. 2 tygodnie.
Dieta
nowojorska zakłada, że menu ograniczone będzie do chudych protein,
warzyw zawierających dużo błonnika i bardzo niewielkiej ilości
zdrowych tłuszczów. Całkowicie wyklucza się z jadłospisu
pieczywo, ziemniaki, cukier, owoce, sery, mleko, tłuste wędliny,
drób ze skórą, alkohol, żółtka jaj. Całodzienne żywienie
podzielone jest na 3 posiłki i 2 drobne przekąski. Dla przykładu
na śniadanie jest to coctail proteinowy ze sproszkowanego
koncentratu, na przekąskę 10 migdałów lub beztłuszczowa
jajecznica z 3 białek z dodatkiem grzybów, pomidorów czy plasterka
drobiowej wędliny. Danie główne to zazwyczaj chude mięso drobiowe
lub ryba z warzywami na różne sposoby.
Nie
namawiam nikogo do ścisłego stosowania diety Davida Kirscha (tak
samo jak do innych diet restrykcyjnych i eliminacyjnych), ale
szczerze zachęcam do wykorzystania zdrowego i dietetycznego curry
prosto z Nowego Jorku. Według rygorów Kirscha danie to spożywamy
bez żadnych dodatków węglowodanowych, a według Waszych upodobań
można je wzbogacić małą porcją brązowego ryżu, makaronu
pełnoziarnistego lub ziemniakiem w mundurku i zjeść zrównoważony,
zbilansowany posiłek pełen zdrowia.
Możecie
zmieniać warzywa wg własnych upodobań i eksperymentować ze
smakiem. Wystarczy pierś z indyka (o,5 kg) zastąpić drobiowym
mięsem mielonym (0,25 kg), dorzucić szklankę ugotowanej soczewicy,
soi lub fasoli, przyprawę curry zamienić na ostrą paprykę i już
macie nowe danie – dietetyczne nowojorskie chilli.
Mięso
z indyka
ma wiele zalet: ma bardzo
niską zawartość tłuszczu przy dużej zawartości białka
najwyższej wartości. Jest lekkostrawne i łatwoprzyswajalne, ma
delikatną strukturę i nie wymaga długiej obróbki termicznej.
Łagodny, naturalny smak indyka dobrze komponuje się z
najrozmaitszymi dodatkami; od słodkich, poprzez kwaśne, do ostrych
i pikantnych orientalnych korzeni.
Mięso
z indyka ma dwa ogromne atuty: niską wartość kaloryczną (84 kcal
w 100 g mięsa z piersi bez skóry) i równocześnie wysoką wartość
odżywczą. Zawiera prawie 20% białka oraz witaminy z grupy B, kwas
foliowy, fosfor, potas, cynk, magnez i żelazo. Jest również
źródłem l-tryptofanu, aminokwasu stymulującego wytwarzanie
melatoniny i serotoniny, czyli hormonów odpowiadających za dobry
nastrój i spokojny sen.
Przepis
na nowojorskie curry:
Składniki:
- 0,5 kg piersi z indyka
- Duża cebula
- 2-3 czerwone papryki (0,5 kg)
- 200 g selera naciowego (½ pęczka)
- 3 duże pomidory malinowe (400 g) lub puszka pomidorów pelati
- 2-3 ząbki roztartego czosnku
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- ½ pęczka kolendry
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
Wykonanie:
- Pokrój cebulę w piórka, mięso i paprykę w paseczki, seler w pierścionki na grubość ok. 0,5-1 cm .
- Rozgrzej w rondlu olej, wrzuć mięso i cebulę, krótko obsmażaj, dodaj curry i mieloną paprykę, mieszaj i uważaj żeby nie spalić przypraw.
- Dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i chwilę wszystko razem smaż.
- Dodaj pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej je sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę) lub wykorzystaj gotowe pomidory z puszki.
- Przykryj rondel i duś curry na średnim ogniu ok. 10-15 minut.
- W razie potrzeby dodaj troszkę wody. Uważaj, żeby nie rozgotować warzyw na „paciaję”. Powinny pozostać jędrne, al dente. Wyjdzie nam na zdrowie, jeśli przy jedzeniu trzeba będzie używać zębów i gryźć zamiast szybko połykać rozmiękczoną papkę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp szczodrze posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Wartość
kaloryczna:
Całe
danie to 795 kcal. Jeśli podzielisz curry na 3 duże „męskie”
porcje, każda będzie miała po 265 kcal, a jeśli na 4 mniejsze
„damskie” posiłki, ich kaloryczność wyniesie 199 kcal.
P.S.
Nowojorskie
curry świetnie nadaje się do zamrożenia w małych porcjach, a
także do odgrzania w mikrofali na lunch w pracy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz