piątek, 22 sierpnia 2014

Smaczne wspomnienie diety nowojorskiej

Testowałam w życiu różne diety cud i modne nowinki z gazet. Korzyścią, jaką z tego odniosłam (bodaj jedyną) są niektóre świetne przepisy, które okazały się hitem i na trwałe weszły do domowego menu jako zdrowe i pyszne propozycje jedzeniowe. Jednym z takich ulubionych dań, odziedziczonych po przebytej diecie jest jednogarnkowe warzywno-drobiowe ostre curry. Jest to nieznacznie zmodyfikowane przez mnie danie pochodzące z diety nowojorskiej Davida Kirscha.


Nowojorski System Radykalnej Przebudowy Ciała to bardzo restrykcyjna dieta wysokobiałkowa i niskowęglowodanowa, połączona z intensywnym wysiłkiem fizycznym, całkowicie wykluczająca wiele produktów w początkowym okresie odchudzania. Trwa 2 tygodnie i powstała na użytek telewizyjnego programu „Extreme makeover”, dla którego Kirsch zmodyfikował swój plan treningów z klientami, zwykle trwający min. 6 tygodni. Wg autora system wymaga od nas: radykalnej motywacji, radykalnej zmiany diety, radykalnego planu ćwiczeń i radykalnego programu utrwalania osiągniętych rezultatów. Słowo „radykalny” jest kluczem do zrozumienia zasad Kirscha i kluczem do osiągnięcia sukcesu przez jego klientów. Żadnego pobłażania ani litości dla lenistwa lub drobnych grzeszków! Karę wymierzasz sobie samodzielnie, a jest to 25 pompek i 15 przysiadów za każde odstępstwo od surowych zasad. Jeśli masz słabą kondycję fizyczną, a Twój dotychczasowy sposób odżywiania jest nienajlepszy (ocenie służą przygotowane przez Kirscha test wydolnościowy i test nawyków żywieniowych) nie dasz rady i musisz najpierw przejść przez program przygotowawczy, ćwicząc regularnie i modyfikując dietę przez min. 2 tygodnie.

Dieta nowojorska zakłada, że menu ograniczone będzie do chudych protein, warzyw zawierających dużo błonnika i bardzo niewielkiej ilości zdrowych tłuszczów. Całkowicie wyklucza się z jadłospisu pieczywo, ziemniaki, cukier, owoce, sery, mleko, tłuste wędliny, drób ze skórą, alkohol, żółtka jaj. Całodzienne żywienie podzielone jest na 3 posiłki i 2 drobne przekąski. Dla przykładu na śniadanie jest to coctail proteinowy ze sproszkowanego koncentratu, na przekąskę 10 migdałów lub beztłuszczowa jajecznica z 3 białek z dodatkiem grzybów, pomidorów czy plasterka drobiowej wędliny. Danie główne to zazwyczaj chude mięso drobiowe lub ryba z warzywami na różne sposoby.

Nie namawiam nikogo do ścisłego stosowania diety Davida Kirscha (tak samo jak do innych diet restrykcyjnych i eliminacyjnych), ale szczerze zachęcam do wykorzystania zdrowego i dietetycznego curry prosto z Nowego Jorku. Według rygorów Kirscha danie to spożywamy bez żadnych dodatków węglowodanowych, a według Waszych upodobań można je wzbogacić małą porcją brązowego ryżu, makaronu pełnoziarnistego lub ziemniakiem w mundurku i zjeść zrównoważony, zbilansowany posiłek pełen zdrowia.

Możecie zmieniać warzywa wg własnych upodobań i eksperymentować ze smakiem. Wystarczy pierś z indyka (o,5 kg) zastąpić drobiowym mięsem mielonym (0,25 kg), dorzucić szklankę ugotowanej soczewicy, soi lub fasoli, przyprawę curry zamienić na ostrą paprykę i już macie nowe danie – dietetyczne nowojorskie chilli.

Mięso z indyka ma wiele zalet: ma bardzo niską zawartość tłuszczu przy dużej zawartości białka najwyższej wartości. Jest lekkostrawne i łatwoprzyswajalne, ma delikatną strukturę i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Łagodny, naturalny smak indyka dobrze komponuje się z najrozmaitszymi dodatkami; od słodkich, poprzez kwaśne, do ostrych i pikantnych orientalnych korzeni.
Mięso z indyka ma dwa ogromne atuty: niską wartość kaloryczną (84 kcal w 100 g mięsa z piersi bez skóry) i równocześnie wysoką wartość odżywczą. Zawiera prawie 20% białka oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, fosfor, potas, cynk, magnez i żelazo. Jest również źródłem l-tryptofanu, aminokwasu stymulującego wytwarzanie melatoniny i serotoniny, czyli hormonów odpowiadających za dobry nastrój i spokojny sen.

Przepis na nowojorskie curry:
Składniki:
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • Duża cebula
  • 2-3 czerwone papryki (0,5 kg)
  • 200 g selera naciowego (½ pęczka)
  • 3 duże pomidory malinowe (400 g) lub puszka pomidorów pelati
  • 2-3 ząbki roztartego czosnku
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
Wykonanie:
  1. Pokrój cebulę w piórka, mięso i paprykę w paseczki, seler w pierścionki na grubość ok. 0,5-1 cm .
  2. Rozgrzej w rondlu olej, wrzuć mięso i cebulę, krótko obsmażaj, dodaj curry i mieloną paprykę, mieszaj i uważaj żeby nie spalić przypraw.
  3. Dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i chwilę wszystko razem smaż.
  4. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej je sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę) lub wykorzystaj gotowe pomidory z puszki.
  5. Przykryj rondel i duś curry na średnim ogniu ok. 10-15 minut.
  6. W razie potrzeby dodaj troszkę wody. Uważaj, żeby nie rozgotować warzyw na „paciaję”. Powinny pozostać jędrne, al dente. Wyjdzie nam na zdrowie, jeśli przy jedzeniu trzeba będzie używać zębów i gryźć zamiast szybko połykać rozmiękczoną papkę.
  7. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Przed podaniem posyp szczodrze posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Wartość kaloryczna:
Całe danie to 795 kcal. Jeśli podzielisz curry na 3 duże „męskie” porcje, każda będzie miała po 265 kcal, a jeśli na 4 mniejsze „damskie” posiłki, ich kaloryczność wyniesie 199 kcal.
P.S.
Nowojorskie curry świetnie nadaje się do zamrożenia w małych porcjach, a także do odgrzania w mikrofali na lunch w pracy.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz