środa, 27 sierpnia 2014

Kokosowo-jabłkowe muffinki

Chodzi za wami coś słodkiego do niedzielnej kawy? Zawsze można upiec szybkie i proste muffinki! Potrzeba tylko kilku jabłek i garści wiórków kokosowych, które zwykle mamy w domowych zapasach. Ideałem byłoby użyć startego miąższu ze świeżego kokosa, ale wiórki też zdadzą egzamin (byle były eko).  Do dzieła!


Przepis na kokosowo-jabłkowe muffinki:
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej (225 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (100 ml) lub rzepakowego
  • 2 duże jaja
  • 250 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (eko)
  • 4 duże kwaskowe jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka cukru pudru do dekoracji

Wykonanie:
  1. Umyj jabłka.
  2. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i cynamon.
  3. W rondelku rozpuść olej kokosowy i przestudź go.
  4. W drugiej misce połącz mokre składniki: jajka, maślankę i olej.
  5. Do suchych składników dodaj mokre i całość wymieszaj łyżką.
  6. Odłóż łyżkę wiórków do posypania muffinek, a resztę dodaj do ciasta.
  7. Jabłka pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm (nie obieraj skórki). Delikatnie wymieszaj całość.
  8. Nałóż ciasto do silikonowych foremek na muffinki do wysokości 3/4. Posyp je z wierzchu wiórkami. Jeśli masz inne foremki, najpierw wysmaruj je cienką warstwą oleju.



  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz na złoty kolor ok. 25-30 minut.

Wartość kaloryczna:
Podana ilość składników starcza na 22 muffinki, a każda ma 145 kcal.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz