Chodzi
za wami coś słodkiego do niedzielnej kawy? Zawsze można upiec
szybkie i proste muffinki! Potrzeba tylko kilku jabłek i garści
wiórków kokosowych, które zwykle mamy w domowych zapasach. Ideałem byłoby użyć startego miąższu ze świeżego kokosa, ale wiórki też zdadzą egzamin (byle były eko). Do
dzieła!
Przepis
na kokosowo-jabłkowe muffinki:
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej (225 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (100 ml) lub rzepakowego
- 2 duże jaja
- 250 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (eko)
- 4 duże kwaskowe jabłka
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Umyj jabłka.
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i cynamon.
- W rondelku rozpuść olej kokosowy i przestudź go.
- W drugiej misce połącz mokre składniki: jajka, maślankę i olej.
- Do suchych składników dodaj mokre i całość wymieszaj łyżką.
- Odłóż łyżkę wiórków do posypania muffinek, a resztę dodaj do ciasta.
- Jabłka pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm (nie obieraj skórki). Delikatnie wymieszaj całość.
- Nałóż ciasto do silikonowych foremek na muffinki do wysokości 3/4. Posyp je z wierzchu wiórkami. Jeśli masz inne foremki, najpierw wysmaruj je cienką warstwą oleju.
Wartość
kaloryczna:
Podana
ilość składników starcza na 22 muffinki, a każda ma 145 kcal.
Smacznego!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz