środa, 27 sierpnia 2014

Cukinie z grzybowym farszem

Wiele lat żyłam w przekonaniu, że cukinia bardziej mi smakuje niż kabaczek. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, że to jest to samo warzywo, tylko różnie nazywane! Dziś już w ogóle nie pytam sprzedawcy czy to cukinie, czy kabaczki, tylko buszuję na straganach i wybieram do koszyka młode i nieduże okazy o różnych kolorach i kształtach. Im są młodsze, tym smaczniejsze: skórka jest cienka i delikatna, a miąższ zwarty, jeszcze bez wykształconych twardych pestek. Sezon na cukinie prosto z pola mamy w pełni, więc warto korzystać z tych świetnych warzyw.
Cukinia, po włosku „zucchina” oznacza po prostu małą dynię. Może być ciemnozielona, żółta, pasiasta, podłużna lub okrągła w zależności od odmiany. Jest jednym z najbardziej dietetycznych, niskokalorycznych i lekkostrawnych warzyw, jest także hipoalergiczna i można włączyć ją do diety nawet półrocznych maluchów. Mimo swojej delikatności, cukinie są bogate w składniki odżywcze: witaminy z grupy B, A, C i sole mineralne. Zawierają potas, magnez, wapń i żelazo, co sprawia, że działają na nasz organizm odkwaszająco. Śmiało mogą być podstawą detoksu, gdyż same prawie wcale nie kumulują w sobie metali ciężkich i innych zanieczyszczeń chemicznych z gleby i powietrza. Cukinie mają śmiesznie mało kalorii – tylko 16 kcal w 100 g – więc mogą być świetną bazą dla rozmaitych posiłków osób odchudzających się. To również bardzo dobry wybór dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego, stanami zapalnymi jelit, cierpiącymi na nadkwaśność, zgagę czy refluks. 




Przepis na cukinie z grzybowym farszem:
Składniki:
  • 2 małe podłużne cukinie i 5 okrągłych wielkości dużej pomarańczy
  • 750 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 małe marchewki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek i czerwony pieprz do dekoracji
Wykonanie:
  1. Umyj warzywa i grzyby. Podłużne cukinie rozkrój wzdłuż na połówki, a z okrągłych odkrój „czapeczkę”.
  2. Delikatnie wydrąż z cukinii miąższ przy pomocy łyżeczki. Postaraj się zostawić nie więcej jak ok. 0,5 cm miąższu, ale uważaj aby nie przedziurawić delikatnej skórki.


  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki, marchewkę i wydrążony miąższ z cukinii zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub w malakserze.


  4. W rondlu rozgrzej olej i przesmaż na nim krótko cebulę. Dodaj pozostałe utarte warzywa i duś całość do miękkości ok. 20-25 minut aż odparuje nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Do przestudzonego farszu dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę i jajka. Całość dobrze wymieszaj i nałóż do wydrążonych cukinii.
  6. Piecz ok. 20-30 minut do miękkości w piekarniku nagrzanym do 190°C. Przed podaniem posyp koperkiem i udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.




Wartość kaloryczna: Okrągła cukinia to 95 kcal, a łódeczka z połówki podłużnej cukinii to jedynie 40 kcal!
Smacznego i dietetycznego biesiadowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz