środa, 27 sierpnia 2014

Poziomki z cytrynowym kremem

Poziomki to magiczne owoce, kojarzące się z bajkowymi, dziecięcymi wspomnieniami. Są miniaturowe, ale zawierają całe bogactwo smaku, witamin, enzymów i walorów odżywczych świeżych owoców prosto z leśnego krzaczka. Poziomka jest pyszna, uwodzi zapachem i pozytywnie nastraja do świata! Trudno się nie uśmiechnąć na jej widok i pozostać obojętnym na jej wdzięk i smak.
Poziomka, podobnie jak jej większa siostra truskawka, ma niewiele kalorii i cukru w porównaniu do innych owoców – jest dobrym wyborem dla diabetyków i osób odchudzających się. Jest bardzo bogatym źródłem witaminy C (77 mg/100g) oraz minerałów: żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Poziomka leśna, w porównaniu z ogrodową, ma więcej antyoksydacyjnych polifenoli. Owoce mają niepowtarzalny smak i zapach oraz dużą wartość odżywczą, dietetyczną i zdrowotną. Mają właściwości detoksykujące i regulujące przemianę materii dzięki dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego w wodzie (2g/100g), który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, obniża łaknienie oraz absorbuje część cholesterolu i toksyn z jelit, oczyszczając organizm ze zbędnych złogów i obniżając poziom wchłoniętego z pokarmów cholesterolu.
Poziomki mogą być wykorzystywane jako środek wspomagający leczenie przy nadciśnieniu, miażdżycy naczyń, zaburzeniach w przemianie materii oraz przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, jako środek napotny, moczopędny, w chorobach wątroby, nerek, niedokrwistości, gruźlicy płuc.
Poziomki są tak zachwycające, że wymagają jedynie delikatnego podkreślenia ich urody – w tej roli świetnie się sprawdzi krem cytrynowy: o lekkiej i aksamitnej konsystencji oraz prostym, kwaskowym smaku, podkreślającym słodycz owoców.



Przepis na poziomki z cytrynowym kremem:
Składniki:
  • 1/2 szklanki poziomek, ale im więcej tym lepiej :)
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2-1 cytryny (zależnie od upodobań smakowych)
Wykonanie:
  1. Umyj i sparz wrzątkiem jajka. Oddziel żółtka od białek.
  2. Utrzyj lub zmiksuj żółtka razem z 2 łyżkami cukru pudru, do czasu gdy zbieleją i staną się puszyste. Pod koniec dodawaj po trochu sok z cytryny.
  3. Ubij śmietankę na sztywno i pod koniec dodaj trzecią, ostatnią łyżkę cukru pudru.
  4. Delikatnie i stopniowo połącz ubite żółtka ze śmietanką: najpierw dodaj do żółtek 1/3 śmietanki i wymieszaj, następnie kolejną porcję i wymieszaj aż do połączenia całości.
  5. Przełóż krem do odpowiednich naczyń (pucharki, szklaneczki, kieliszki) i udekoruj poziomkami.
Wartość kaloryczna:
Cały krem ma 930 kcal i można go podzielić na 6 porcji po 155 kcal.
P.S. Życzę wszystkim - przy delektowaniu się smakiem poziomek - smacznych wspomnień beztroskiego dzieciństwa, kiedy w wakacje poszukiwaliśmy leśnych skarbów!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz