Poziomki
to magiczne owoce, kojarzące się z bajkowymi, dziecięcymi
wspomnieniami. Są miniaturowe, ale zawierają całe bogactwo smaku,
witamin, enzymów i walorów odżywczych świeżych owoców prosto z
leśnego krzaczka. Poziomka jest pyszna, uwodzi zapachem i pozytywnie
nastraja do świata! Trudno się nie uśmiechnąć na jej widok i
pozostać obojętnym na jej wdzięk i smak.
Poziomka,
podobnie jak jej większa siostra truskawka, ma niewiele kalorii i
cukru w porównaniu do innych owoców – jest dobrym wyborem dla
diabetyków i osób odchudzających się. Jest bardzo bogatym źródłem
witaminy C (77 mg/100g) oraz minerałów: żelaza, fosforu, potasu i
wapnia. Poziomka leśna, w porównaniu z ogrodową, ma więcej
antyoksydacyjnych polifenoli. Owoce mają niepowtarzalny smak i
zapach oraz dużą wartość odżywczą, dietetyczną i zdrowotną.
Mają właściwości detoksykujące i regulujące przemianę materii
dzięki dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego w wodzie
(2g/100g), który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego,
obniża łaknienie oraz absorbuje część cholesterolu i toksyn z
jelit, oczyszczając organizm ze zbędnych złogów i obniżając
poziom wchłoniętego z pokarmów cholesterolu.
Poziomki
mogą być wykorzystywane jako środek wspomagający leczenie przy
nadciśnieniu, miażdżycy naczyń, zaburzeniach w przemianie materii
oraz przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, jako środek
napotny, moczopędny, w chorobach wątroby, nerek, niedokrwistości,
gruźlicy płuc.
Poziomki
są tak zachwycające, że wymagają jedynie delikatnego podkreślenia
ich urody – w tej roli świetnie się sprawdzi krem cytrynowy: o
lekkiej i aksamitnej konsystencji oraz prostym, kwaskowym smaku,
podkreślającym słodycz owoców.
Przepis
na poziomki z cytrynowym kremem:
Składniki:
- 1/2 szklanki poziomek, ale im więcej tym lepiej :)
- 2 żółtka
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2-1 cytryny (zależnie od upodobań smakowych)
Wykonanie:
- Umyj i sparz wrzątkiem jajka. Oddziel żółtka od białek.
- Utrzyj lub zmiksuj żółtka razem z 2 łyżkami cukru pudru, do czasu gdy zbieleją i staną się puszyste. Pod koniec dodawaj po trochu sok z cytryny.
- Ubij śmietankę na sztywno i pod koniec dodaj trzecią, ostatnią łyżkę cukru pudru.
- Delikatnie i stopniowo połącz ubite żółtka ze śmietanką: najpierw dodaj do żółtek 1/3 śmietanki i wymieszaj, następnie kolejną porcję i wymieszaj aż do połączenia całości.
- Przełóż krem do odpowiednich naczyń (pucharki, szklaneczki, kieliszki) i udekoruj poziomkami.
Wartość
kaloryczna:
Cały
krem ma 930 kcal i można go podzielić na 6 porcji po 155 kcal.
P.S.
Życzę wszystkim - przy delektowaniu się smakiem poziomek -
smacznych wspomnień beztroskiego dzieciństwa, kiedy w wakacje
poszukiwaliśmy leśnych skarbów!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz