piątek, 20 czerwca 2014

Szparagi w szalikach

Przekąska dla miłośników mięsa też może być lekka. Bardzo uniwersalnym pomysłem na lato mogą być szparagi w szaliku z szynki szwarcwaldzkiej, świetne i pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Szparagi mają tylko 18 kcal w 100 g czyli 1 pęd to tylko 5-6 kcal! Mają w sobie cenne witaminy A,C,E i beta-karoten oraz kwas foliowy, którego Polacy spożywają zdecydowanie za mało. Z wielu minerałów najważniejsze w szparagach są wapń i potas. Zdrowotne zalety szparagów to także błonnik, asparagina i glutation – wspomagające pracę układu pokarmowego, odpornościowego i nerek. Szparagi to warzywo bardzo dietetyczne, ale przestaje nim być, gdy serwujemy go z pysznym sosem holenderskim lub po polsku z masłem i bułką tartą. No trudno, trzeba się ograniczyć i pokochać szparagi z mniej tuczącymi dodatkami lub po prostu saute! Najsmaczniejsze są ugotowane nie w wodzie, tylko na parze i ewentualnie opieczone na patelni grillowej.


Szynka szwarcwaldzka jest tradycyjną, certyfikowaną wędliną produkowaną na terenie południowych Niemiec, w rejonie Szwarcwaldu z mięsa udźca wieprzowego zwierząt hodowanych i wypasanych lokalnie.  To surowa szynka peklowana w leśnych ziołach, wędzona na zimno w dymie z dodatkiem igliwia i dojrzewająca minimum 3-4 tygodnie. Ma bogaty aromat i smak oraz niewiele kalorii i mało tłuszczu, jak na wędlinę wieprzową - ok. 240 kcal w 100 g. 

Przepis na szparagi w szaliku:
Składniki:
  • 16 szparagów (ok. 1/2 pęczka)
  • 1 opakowanie 100 g szynki szwarcwaldzkiej (8 plastrów)
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:
  1. Umyj dokładnie zielone szparagi i odłam twarde końcówki. Jeśli używasz białych szparagów obierz je cienko ze skórki.

  2. Ugotuj szparagi al dente na parze (ok. 4 minuty).
  3. Plastry szynki przekrój wzdłuż na połówki.
  4. Lekko przestudzone szparagi owiń paskami szynki. Jeśli ułożysz szparaga skośnie na pasku szynki, pokryjesz go wędliną prawie na całej jego długości.
  5. Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją cienką warstwą oleju kokosowego lub rzepakowego. Ułóż szparagi owinięte szynką i piecz ok. 1-2 minut.
  6. Delikatnie obróć szparagi na drugą stronę i jeszcze chwilę potrzymaj na patelni.
  7. Oprósz gorące szparagi świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, ale pamiętaj, że szynka jest już słona!

Wartość kaloryczna:
1 szparag w szaliku z połówką plastra szynki szwarcwaldzkiej to zaledwie 25 kcal. 
Dodacie im smaku i urody oprószając tartym parmezanem albo dekorując  kaparami i czerwonym pieprzem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz