Przekąska
dla miłośników mięsa też może być lekka. Bardzo uniwersalnym
pomysłem na lato mogą być szparagi w szaliku z szynki
szwarcwaldzkiej, świetne i pyszne zarówno na ciepło, jak i na
zimno.
Szparagi
mają
tylko 18 kcal w 100 g czyli 1 pęd to tylko 5-6 kcal! Mają w sobie
cenne witaminy A,C,E i beta-karoten oraz kwas foliowy, którego
Polacy spożywają zdecydowanie za mało. Z wielu minerałów
najważniejsze w szparagach są wapń i potas. Zdrowotne zalety
szparagów to także błonnik, asparagina i glutation –
wspomagające pracę układu pokarmowego, odpornościowego i nerek.
Szparagi to warzywo bardzo dietetyczne, ale przestaje nim być, gdy
serwujemy go z pysznym sosem holenderskim lub po polsku z masłem i
bułką tartą. No trudno, trzeba się ograniczyć i pokochać
szparagi z mniej tuczącymi dodatkami lub po prostu saute!
Najsmaczniejsze są ugotowane nie w wodzie, tylko na parze i
ewentualnie opieczone na patelni grillowej.
Szynka szwarcwaldzka jest tradycyjną, certyfikowaną wędliną produkowaną na terenie południowych Niemiec, w rejonie Szwarcwaldu z mięsa udźca wieprzowego zwierząt hodowanych i wypasanych lokalnie. To surowa szynka peklowana w leśnych ziołach, wędzona na zimno w dymie z dodatkiem igliwia i dojrzewająca minimum 3-4 tygodnie. Ma bogaty aromat i smak oraz niewiele kalorii i mało tłuszczu, jak na wędlinę wieprzową - ok. 240 kcal w 100 g.
Przepis
na szparagi w szaliku:
Składniki:
- 16 szparagów (ok. 1/2 pęczka)
- 1 opakowanie 100 g szynki szwarcwaldzkiej (8 plastrów)
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
- Umyj dokładnie zielone szparagi i odłam twarde końcówki. Jeśli używasz białych szparagów obierz je cienko ze skórki.
- Ugotuj szparagi al dente na parze (ok. 4 minuty).
- Plastry szynki przekrój wzdłuż na połówki.
- Lekko przestudzone szparagi owiń paskami szynki. Jeśli ułożysz szparaga skośnie na pasku szynki, pokryjesz go wędliną prawie na całej jego długości.
- Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją cienką warstwą oleju kokosowego lub rzepakowego. Ułóż szparagi owinięte szynką i piecz ok. 1-2 minut.
- Delikatnie obróć szparagi na drugą stronę i jeszcze chwilę potrzymaj na patelni.
- Oprósz gorące szparagi świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, ale pamiętaj, że szynka jest już słona!
Wartość
kaloryczna:
1
szparag w szaliku z połówką plastra szynki szwarcwaldzkiej to
zaledwie 25 kcal.
Dodacie im smaku i urody oprószając tartym parmezanem albo dekorując kaparami i czerwonym pieprzem.
Dodacie im smaku i urody oprószając tartym parmezanem albo dekorując kaparami i czerwonym pieprzem.
Smacznego!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz