Czy domowy kibic
piłkarski może obyć się bez tradycyjnych rekwizytów czyli piwa i
paczki chipsów? Tak, jeśli będzie miał pod ręką równie smaczną
alternatywę. Moją propozycją, zamiast chipsów o smaku sera (bez
sera), są podsmażane młode ziemniaki w mundurkach z serem Pecorino
oraz świeżym tymiankiem i rozmarynem. O wielu zaletach młodych
ziemniaków pisałam we wcześniejszych postach; aby tych zalet nie
zmarnować przy podsmażaniu pamiętajmy o:
- stosowaniu odpowiedniego tłuszczu czyli oleju kokosowego lub rzepakowego, które są względnie najbezpieczniejsze do obróbki termicznej,
- możliwie jak najkrótszym czasie podsmażania do uzyskania jasnego, złocistego koloru,
- optymalnej temperaturze czyli dobrze rozgrzanej dużej powierzchni z małą ilością tłuszczu, na której wszystkie kawałki mają swobodne miejsce i równomiernie się podsmażają,
- krojeniu na połówki zamiast talarków, aby zminimalizować powierzchnię utleniania się witaminy C zawartej w ziemniakach oraz wchłaniania tłuszczu.
Ser Pecorino jest
twardym, długo dojrzewającym serem włoskim, wyrabianym podobnie
jak sławny Parmezan, tyle że z mleka owczego. Tak jak wszystkie
sery tego typu, jest bardzo bogaty w wapń i ma wyrazisty, osty,
kwaskowaty smak, nadający potrawom charakteru i mocy.
Przepis
na ziemniaczki kibica:
Składniki:
- 6 młodych ziemniaków (250 g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
- 2 łyżki startego sera Pecorino
- kilka gałązek świeżego tymianku i igieł rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Wyszoruj dokładnie i umyj ziemniaki. Ugotuj je w łupinkach w osolonej wodzie, ale uważaj, aby ich nie rozgotować. Mają być al dente.
- Lekko przestudzone ziemniaki rozkrój na połówki. Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i rozprowadź go cienką warstwą po całej powierzchni. Ułóż ziemniaki rozkrojonym miąższem do dołu.
- Krótko (ok. 2-3 minuty) podsmażaj połówki ziemniaków, aby uzyskały chrupiącą złocistą skórkę. Na chwilę odwróć je na drugą stronę i smaż jeszcze 1 minutę.
- Gorące ziemniaki posyp utartym serem i drobno pokrojonymi ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem, pamiętając że ser Pecorino jest dość słony i ostry.
Wartość kaloryczna:
Cała
porcja (bez piwa) ma 335 kcal, czyli dużo mniej niż średnia paczka
chipsów!
P.S.
Podsmażane
młode ziemniaki w mundurkach z ziołami i serem Pecorino będą
także świetnie pasować jako lekka kolacja w duecie ze szklanką jogurtu, kefiru lub maślanki.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz