wtorek, 17 czerwca 2014

Ziemniaczki dla kibica

Czy domowy kibic piłkarski może obyć się bez tradycyjnych rekwizytów czyli piwa i paczki chipsów? Tak, jeśli będzie miał pod ręką równie smaczną alternatywę. Moją propozycją, zamiast chipsów o smaku sera (bez sera), są podsmażane młode ziemniaki w mundurkach z serem Pecorino oraz świeżym tymiankiem i rozmarynem. O wielu zaletach młodych ziemniaków pisałam we wcześniejszych postach; aby tych zalet nie zmarnować przy podsmażaniu pamiętajmy o:
  • stosowaniu odpowiedniego tłuszczu czyli oleju kokosowego lub rzepakowego, które są względnie najbezpieczniejsze do obróbki termicznej,
  • możliwie jak najkrótszym czasie podsmażania do uzyskania jasnego, złocistego koloru,
  • optymalnej temperaturze czyli dobrze rozgrzanej dużej powierzchni z małą ilością tłuszczu, na której wszystkie kawałki mają swobodne miejsce i równomiernie się podsmażają,
  • krojeniu na połówki zamiast talarków, aby zminimalizować powierzchnię utleniania się witaminy C zawartej w ziemniakach oraz wchłaniania tłuszczu.
Ser Pecorino jest twardym, długo dojrzewającym serem włoskim, wyrabianym podobnie jak sławny Parmezan, tyle że z mleka owczego. Tak jak wszystkie sery tego typu, jest bardzo bogaty w wapń i ma wyrazisty, osty, kwaskowaty smak, nadający potrawom charakteru i mocy.




Przepis na ziemniaczki kibica:

Składniki:
  • 6 młodych ziemniaków (250 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki startego sera Pecorino
  • kilka gałązek świeżego tymianku i igieł rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
  1. Wyszoruj dokładnie i umyj ziemniaki. Ugotuj je w łupinkach w osolonej wodzie, ale uważaj, aby ich nie rozgotować. Mają być al dente.
  2. Lekko przestudzone ziemniaki rozkrój na połówki. Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i rozprowadź go cienką warstwą po całej powierzchni. Ułóż ziemniaki rozkrojonym miąższem do dołu.
  3. Krótko (ok. 2-3 minuty) podsmażaj połówki ziemniaków, aby uzyskały chrupiącą złocistą skórkę. Na chwilę odwróć je na drugą stronę i smaż jeszcze 1 minutę.
  4. Gorące ziemniaki posyp utartym serem i drobno pokrojonymi ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem, pamiętając że ser Pecorino jest dość słony i ostry.

Wartość kaloryczna:
Cała porcja (bez piwa) ma 335 kcal, czyli dużo mniej niż średnia paczka chipsów!

P.S.
Podsmażane młode ziemniaki w mundurkach z ziołami i serem Pecorino będą także świetnie pasować jako lekka kolacja w duecie ze szklanką jogurtu, kefiru lub maślanki.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz