Za
oknami piękna pogoda - czas na lekkie i zdrowe posiłki, które
pomogą nam przezwyciężyć wiosenne osłabienie organizmu. Idealnie
wywiąże się z tego zadania pożywienie bogate w kwasy omega-3,
witaminy i pełnowartościowe białko. Zachęcam do wypróbowania
bardzo udanej kompozycji smaków śledzia, jabłka, cebuli i
jogurtu bałkańskiego czyli wiosennego śledzia po japońsku.
Zupełnie nie wiadomo, dlaczego w moim domu rodzinnym tak właśnie
nazywano tę sałatkę śledziową, bo Japończycy chyba o tym daniu
nigdy nie słyszeli, ale co z tego? Grunt, że smakuje pysznie
i.świeżo, a w wersji świątecznej również wygląda ślicznie.
W
naszej diecie jest coraz mniej źródeł kwasów omega-3,
które są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego
funkcjonowania naszego organizmu w wielu aspektach: układu
sercowo-naczyniowego, nerwowego, odpornościowego, hormonalnego czy
metabolizmu tłuszczów.
W dodatku śledzie są naturalnym i pysznym antydepresantem,
wpływając na nastrój i zwiększając poziom serotoniny;
wzmacniają też pamięć i koncentrację.
Jabłka
trudno
przecenić, są pyszne, tanie, i czynia cuda...Mają
niewiele kalorii (46 kcal w 100 g), czyli naprawdę wielki owoc to
tylko 100 kca! Mają wiele witamin i minerałów, ale ich
wspaniałe działanie prozdrowotne wynika głównie z bogactwa
tzw. metabolitów wtórnych, błonnika pektynowego i
polifenoli. Dzięki kwercetynie jabłka są wyjątkowo
hipoalergiczne; ich zaletą jest także ogromna ilość odmian –
każdy znajdzie tę, która mu zasmakuje.
Przepis
na odświętnego śledzia po japońsku:
Składniki:
- 3 płaty śledzia solonego a la matijas (ok. 250-300 g)
- 3 ulubione jabłka z czerwoną skórką
- 1 średnia cebula
- 1 opakowanie gęstego jogurtu bałkańskiego light (180 g)
- szczypiorek, sól, pieprz czerwony do smaku i dekoracji
Wykonanie:
- Płaty śledzia wymocz w zimnej wodzie, tak jak lubisz – im dłużej, tym bardziej będą delikatne i mniej słone. Osusz starannie śledzie i odkrój ostrym, gładkim nożem wzdłuż płatów 6 ładnych pasków o szerokości ok. 1 cm. Resztę ryby pokrój w niedużą kostkę o boku ok. 2 cm.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę.
- Z jabłek odkrój 6 ładnych pełnych plastrów o grubości do 1 cm (bez gniazda nasiennego). Skrop plastry cytryną żeby nie ściemniały. Resztę z jabłek pokrój w drobną kostkę, jeśli musisz – obierz je ze skórki przez poszatkowaniem.
- Na plastrach jabłka ułóż paski śledzia w taki sposób, aby utworzyły wokół brzegu okrągły rant. Środek wypełnij sałatką śledziową tworząc zgrabny kopczyk.
Wartość
kaloryczna:
Jedna porcja to ok. 130-150 kcal.
P.S.
Śledzia po japońsku
można zaserwować również prościej – po prostu w
salaterce jako pyszną sałatkę. Świetnym dodatkiem do niej będą gorące
ziemniaki w mundurkach lub kromka razowca.
Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz