Czy
Wielkanoc może obejść się bez żurku?
Chyba
nikt nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tej tradycyjnej
polskiej zupy. Sposobów na jej ugotowanie jest wiele, ale
zawsze potrzebny jest zakwas. Ten kupowany w butelce często
rozczarowuje nieładnym zapachem, małą kwasowością lub
podejrzanym smakiem. Może na świateczny żurek przygotować własny,
domowy zakwas? To bardzo proste: wystarczy garść mąki razowej z
pełnego przemiału, przegotowana woda, 2-3 ząbki czosnku i
wyparzony szklany słój. Razową mąkę typ 2000 (pszenną lub
żytnią) można dziś bez problemu kupić w każdym niemal
supermarkecie. Wystarczy wybrać tę ulubioną; zakwas z mąki
żytniej jest ostrzejszy w smaku, z pszennej gotujemy raczej barszcz
biały – łagodniejszą wersję żuru.
Ja
do światecznego żuru przygotowałam wersję bardziej rustykalną i
część mąki żytniej zastąpiłam roztartymi w moździerzu całymi
ziarnami żyta.To trochę więcej roboty, ale z efektu końcowego
byłam bardzo zadowolona.
Do zakwasu można też dodać tradycyjne
przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu), ale nie
jest to konieczne – równie dobrze możemy użyć tych
przypraw dopiero w czasie gotowania żurku.
Kiedy
nastawić zakwas na Wielkanocny żurek?
Jeśli
zakwas przygotowujemy od podstaw, to już czwartego dnia możemy z
powodzeniem ugotować z niego zupę. Wg niektórych przepisów
warto do przygotowywanego zakwasu dodać czerstwą kromkę żytniego
chleba pełnoziarnistego, pieczonego na zakwasie – wtedy skracamy
czas tworzenia się zakwasu o 1 dzień. Musimy mieć jednak całkowitą
pewność, że chleb, który dokładamy jest rzeczywiście
„czysty”: na zakwasie, razowy, bez żadnych domieszek, które
mogłyby zepsuć proces naturalnej fermentacji.
Przepis
na domowy zakwas na żurek:
Składniki:
- 4 łyżki mąki razowej żytniej typ 2000
- 2 łyżki ziaren żyta lub dodatkowe 2 łyżki mąki razowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 l letnej, przegotowanej wody
- ewentualnie przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu)
Wykonanie:
- Umyj starannie i wyparz wrzątkiem słój na zakwas, aby żadne bakterie nie popsuły zakwasu. Pamiętaj, że na użytek procesu fermentacyjnego, słój umyty w zmywarce może nie być wystarczająco wypłukany z resztek zanieczyszczeń i użytych do zmywania chemikaliów.
- Rozetrzyj w moździerzu ziarna żyta i przesyp do słoja.
- Do słoja dodaj mąkę, lekko rozgniecione i obrane ze skórki ząbki czosnku i ewentualne przyprawy.
- Całość składników zalej letnią wodą i przykryj słój tak, by zakwas miał dostęp powietrza: czystą lnianą ściereczką, złożoną kilka razy jałową gazą lub wyparzoną przykrywką, niezakręconą do końca.
- Odstaw zakwas w temperaturze pokojowej w zacienione miejsce; po kilku godzinach zamieszaj zaczyn i dalej pozostaw go w spokoju aż do czwartego dnia.
- Wyjmij wyparzoną łyżką z zakwasu ząbki czosnku i ewentualnie liść laurowy, zamknij szczelnie słój i odstaw do lodówki lub w chłodne, ciemne miejsce do czasu, gdy zrobisz z niego żurek.
Smacznego!
P.S.
Trudno mi ocenić, jak długo taki domowy, niepasteryzowany zakwas
poleży, bowiem moi domownicy zwykle żądają ugotowania żurku bez
żadnej zwłoki. Myślę, że kilka dni można zaryzykować.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz