Sezon
na młode warzywa strączkowe jest w pełni rozkwitu, więc zapraszam
na sałatkę pełną chrupiących i zdrowych strączków. W roli
głównej - bób i fasolka szparagowa, a w tle czerwona ciecierzyca.
To świetna propozycja nie tylko dla wegan i wegetarian; każdemu z
nas dobrze zrobi odpoczynek od białka pochodzenia zwierzęcego.
Świeże
warzywa strączkowe są zdecydowanie bardziej lekkostrawne niż suche
ziarna, a dodatkowo umiejętne ich przygotowanie obniża nawet o
połowę zawartość składników mających niepożądane
konsekwencje dla naszych brzuchów. Sensacje trawienne powodują
oligosacharydy, które nie są trawione przez nasz układ pokarmowy,
a możemy się ich w dużej mierze pozbyć namaczając strączki
przed gotowaniem i zmieniając wodę. Część tych związków
zostanie wypłukana przez wodę i potrawa stanie się bardziej
lekkostrawna. Obrany ze skórki bób, fasolka szparagowa i czerwona
ciecierzyca to bardzo odżywcze i zarazem atrakcyjne wizualnie trio!
Bób
to sycące białko bez niemal grama tłuszczu. Jedna garść bobu
(100 g) w połowie pokrywa nasze całodzienne zapotrzebowanie na kwas
foliowy. Oprócz tego bób jest całkiem bogatym źródłem witamin
C, A i z grupy B, różnych frakcji błonnika oraz minerałów. Bób
ma dużo potasu i bardzo mało sodu, więc jest idealną przekąską
dla osób z chorobami układu krążenia. Czy wiecie, że właśnie w
świeżym bobie odnajdujemy spore ilości lewodopy? To substancja
będąca aktywnym prekursorem dopaminy, neuroprzekaźnika sterującego
przepływem impulsów pomiędzy komórkami nerwowymi i będącego
m.in. najskuteczniejszym lekiem w chorobie Parkinsona. Bób ma także
niewielką aktywność estrogenową, mogącą wspomagać walkę z
przerostem prostaty i łysieniem męskim na tle podwyższonego
poziomu dihydrotestosteronu oraz kobiece dolegliwości menopauzalne.
Soczewica–
jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Czerwona odmiana
nie wymaga długiego namaczania, jest delikatna w smaku i pięknie
wygląda w rozmaitych potrawach. Jest bardzo bogatym źródłem nie
tylko lekkostrawnego białka, ale także wapnia. Zawiera
beta-karoten oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpływa na śledzionę,
trzustkę i żołądek. Działa moczopędnie. Wzmaga aktywność
nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa na serce i krążenie. Wspomaga
produkcję czerwonych krwinek w organizmie dzięki sporej zawartości
kwasu foliowego i żelaza. Ziarna soczewicy mają niski indeks
glikemiczny, więc są dobrym składnikiem diety dla cukrzyków.
Fasolka
szparagowa
jest chyba wśród strączków najbardziej lekkostrawnym warzywem.
Można ją już podawać dzieciom od 7 miesiąca życia, byle bez
łyka! Fasolka szparagowa wzmacnia śledzionę, trzustkę i nerki.
Śmiało mogą ją jeść także chorzy na cukrzycę. Żółta
odmiana jest delikatniejsza w smaku i bogatsza w potas, z kolei
zielona ma więcej żelaza i witaminy A. Obie są bogate w witaminy z
grupy B, błonnik, wapń i witaminę K. Fasolka sprzyja kobietom w
okresie menopauzy, co wcale nie oznacza, że młode dziewczyny
powinny czekać z jedzeniem fasolki aż do osiągnięcia tego wieku.
:)
Przepis
na strączkową sałatkę:
Składniki:
- 250 g żółtej fasolki szparagowej
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 0,5 kg bobu
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 łyżki czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Przebierz, umyj i zalej gorącą wodą bób. Pozostaw na min 0,5 godziny. Odcedź.
- Przebierz, umyj i zalej gorącą wodą soczewicę. Pozostaw na 0, 5 godziny. Odcedź. W świeżej wrzącej wodzie ugotuj al dente (ok. 5 minut) i odcedź na sicie.
- Przebierz i umyj fasolkę. Obetnij końcówki i ewentualnie obierz z łyka.
- Wrzuć fasolkę na lekko osolony wrzątek i ugotuj al dente przez ok. 5 minut. Odcedź ją i przełóż do miski z bardzo zimną wodą, aby strączki pozostały kruche i jędrne. Po schłodzeniu ponownie odcedź dokładnie fasolkę na sicie.
- Ugotuj bób w świeżej, wrzącej i nieosolonej wodzie przez ok. 7-8 minut al dente. Odcedź i przełóż do miski z bardzo zimną wodą, aby łatwiej było obrać bób ze skórki.
- Pokrój cebulę w cienkie piórka.
- Przygotuj sos do sałatki: oliwę, sól, zmiażdżone ząbki czosnku i sok z cytryny wymieszaj dokładnie razem, aż do uzyskania emulsji. Łatwo zrobić to w zakręcanym słoiczku, potrząsając kilka razy energicznie.
- Fasolkę, obrany bób, soczewicę i cebulę wymieszaj delikatnie w misce i polej sosem. Z wierzchu posyp świeżym tymiankiem.
Wartość
kaloryczna: Sałatka
ma w całości 720 kcal, którymi można obdzielić 3 osoby po 210
kcal (naprawdę duże i sycące porcje) lub 4 osoby po 160 kcal.
P.S.
Pamietajmy,
że strączkowa sałatka ma bardzo dużo błonnika, również tego rozpuszczalnego w wodzie. Żeby czuć się po niej dobrze, należy
pamiętać o piciu tego dnia wystarczającej ilości płynów!
P.S.
Warzywa
strączkowe mają w swoim składzie związki purynowe, które
podwyższają stężenie kwasu moczowego w organizmie. Z tego powodu
osoby chorujące na różne postacie dny moczanowej nie powinny
często zajadać się takimi sałatkami.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz